## UASG

## **Dublin ICANN54 Meeting Program**

Prepared by

Don Hollander 2015-10-17 Version 1.6

Sunday October 18, 2015 09:00 - 17:00

## **Universal Acceptance Group Steering Committee Workshop**

Liffey MR2

https://meet16733133.adobeconnect.com/dub54-liffeymr2

Remote participation Managers
Brian Aitchison
Antonietta Mangiacotti
Linett Nardone
Valerie Heng

The UASG Workshop is a full-day session that allows participants to work collaboratively to identify the situation and work to develop solutions to be deployed through the end of next year.

The format will generally be a roundtable discussion, identifying experiences and actions to move forward. Interspersed with these discussions will be a few short presentations.

Topics will include: Around the World – the state of UA in various states; UA & Sustainability Goals; Content and Collaboration for outreach; EAI; Registrars, Registries and the Internet Industry – Getting to UA Ready; How to recognise a domain name – People and Computers.

01	9:00 – 9:15	Welcome	Christian Dawson	15 Min
02	9:15-9:30	The ICANN IT UA Case Study –	Ashwin Ragan	15 Min
		Continued		
03	9:30-10:30	Around the World – The State of UA. A	Don Hollander – Moderator	60 Min
		Roundtable discussion to see what's	Thailand – Pensri Arunwatanamongkol	
		happening and consider different	• CDNC/China – TBC	

		models for engagement.  What kind of support from govt are you getting?  What kind of local software issues are you seeing?  ABUSE: What issues are you finding unique to new TLD and domain name types?	Middle East – Sarmad Hussain     Cyrillic Region – Leonid – TBC     Europe – Dusan Stojicevic (remote)     New Zealand – Don Hollander	
04	10:30-10:40	UA & Sustainability Development Goals (for emerging regions)	Avri Doria	10 Min
05	10:40-11:00	Break		20 Min
06	11:00-12:30	Content & Collaboration	Christian Dawson – Moderator  Web outreach strategy fb session (Gwen)  Community collaboration  I2c (Christian)  W3c (Christian to ask Wendy)  IETF Andrew Sullivan  Isp (Tony Harris)  Lars Steffan – ECO	90 min
07	12:30-13:00	Lunch (provided)		30 min
08	13:00-14:00	EIA	<ul> <li>Edmon Chung – Moderator</li> <li>The Problem (Brent London)</li> <li>Approaches (Brent London, CNNIC)</li> <li>Demonstration (Recorded demonstration of interoperability in action or otherwise)</li> <li>Outreach – Apple, Yahoo (Brent London)</li> </ul>	60 min

09	14:00-15:00	Registries and Registrars	Dennis Tan – Moderator	60 min
			What do you mean by UA-Ready? Support of EAI and new TLDs EPP Systems Acceptance of customer facing information Acceptance of unrestricted UTF-8 Can this information be stored in your databases? Support for SLDs and TLDs What do we want them to do?	
			Actions:	
			Create a UA Ready section on their sites and collateral     Begin technical work to assess UA Readiness     Get UA Readiness work on 2016 Project plans	
10	15:00-15:15	Break		15 min
11	15:15-16:15	How do people and computers detect a domain name?	Dennis Tan & Rich Merdinger – Moderators  How can you detect that something is a domain name (from a human's perspective)?  How can computers determine that something is a domain name/web site?	60 Min
12	16:15-17:00	Next Steps	Rich Merdinger Summary of the day's efforts and presentations at the Monday session	45 Min

Monday October 19 2015 15:30 – 16:45 Universal Acceptance of TLDs Liffey A

https://icann.adobeconnect.com/dub54-liffeya

Remote Participation Managers Caitlin Turbergen Eduardo Alvarez

The Universal Acceptance Public Forum will be an opportunity for discourse on getting UA ready. We'll also hear a reminder about why UA is important to the global community from Rinalia Abdul Rahim.

01	15:30-15:40	Introduction and Overview	Edmon Chung	10 Min
02	15:40-15:50	Why is this important	Rinalia Abdul Rahim	10 Min
03	15:50-16:10	What is UA Ready	Mark Svancarek	20 Min
04	16:10-16:30	What are the components of being UA	Edmon Chung – Moderator	20 Min
		Ready – A Panel Discussion	Ashwin Ragan – ICANN IT	
			Rich Merdinger – Go Daddy	
			Dennis Tan – Verisign	
			Elaine Pruis – Donuts	
			Stanton Hammock – Rightside (TBC)	
			Geoff Huston - APNIC	
05	16:30-16:45	Q&A	Edmon Chung	15 Min

## Other activities:

Sunday, 18 October 2015 ALAC and Regional Leadership Working Session Part II

Time: 13:30-13:50 Meeting Room:

Tuesday, 20 October 2015 - Noon

GAC